četrtek, 7. februar 2008

Pust 2008

Karnevali, pustne povorke, maškare, kurenti – meka za vse fotografe! Tokrat nismo imeli skupinske fotoseanse, pač pa smo se razkropili na pustna prizorišča doma in čez mejo. Večinoma nam vreme ni bilo naklonjeno, nebo so prepredali sivi oblaki, ponekod je deževalo, sončece je bilo naklonjeno le klubovcem, ki so se odpravili lovit maske v Benetke.

Nataša, Anže, Lenart in Mirko smo se med beneške kanale, ulice in trge na fotolov podali teden dni pred karnevalskim vrhuncem in bili nagrajeni s prečudovitimi, barvitimi prizori. Tradicionalne, ročno izdelane maske so se sprehajale mimo nas, nam z veseljem pozirale, za lep zaključek dneva je poskrbelo tudi nebo, ki je ob soju luči, maskah in značilni arhitekturi narisalo prelep sončni zahod. Drugo leto se zagotovo vrnemo!



Benetke (avtor: Lenart Zore)



Benetke (avtor: Lenart Zore)



Benetke (avtor: Mirko Slak)



Benetke (avtor: Mirko Slak)



Benetke (avtor: Anže Malovrh)



Benetke (avtor: Anže Malovrh)

Na tradicionalni reški karneval pa sva se podala Miha in Božo. Na žalost je skoraj ves dan deževalo, zato je bilo veliko manj gledalcev kot prejšnja leta. Pustni sprevod je bil kljub dežju bogat, 99 skupin se je zvrstilo mimo naših objektivov, vzdušje pa je bilo kljub čemernemu vremenu prijazno in prešerno. Čeprav sva se uspela dokopati do akreditacij, pa nama te niso pomagale priti blizu odra, kjer se je vse dogajalo, vendar sva le ujela najbolj zanimive pustne šeme.



Reka (avtor: Božo Kodrič)



Reka (avtor: Božo Kodrič)



Reka (avtor: Miha Črnigoj)



Reka (avtor: Miha Črnigoj)


Na pustno soboto je v Ljubljani dež dodobra namočil tako maske kot obiskovalce, fotografiranje je bilo izjemno težavno, zato je glavni karnevalski sprevod minil brez najine (Davor, Helena) udeležbe. Ko je le nehalo deževati sva prišla na plan, pa je bilo že vsega konec, ostali sta le še dve mokri a divji muci!



Ljubljana (avtor: Helena Lovinčič)



Ljubljana (avtor: Davor Lovinčič)


Več sva si obetala na Ptuju, kamor sva jo mahnila naslednji dan, na pustno nedeljo. Z vlakom sva prispela že dopoldne, z ograjami so že zamejili pot sprevoda, ki se je nato skoraj tri ure vil po osrednji ulici. Vlažen mraz se je že zalezel v kosti in komaj sva čakala, da se vse skupaj začne. In potem se je začelo dogajati tako hitro, da ni bilo več časa za nič; prihrumelo je na desetine kurentov - majhnih, velikih, v svetlih in črnih kožuhih, s hudimi maskami, rogovi – vse se je nenadoma vrtelo, poskakovalo, čez nekaj časa mi je od močnega zvonjenja že odmevalo v glavi in se me je pričela lotevati omotica. Davor se je z aparatom pognal med kurente, jaz sem pa raje splezala na visok cementni podstavek za rože in fotkala iz varne višine. Nato so prihajali drugi; izredno domiselne skupine, s kostumi, v katerih so na svojih vozilih predstavljali že kar dramske prizore. Trlo se je ciganov, kokoši in piščancev (številna perjad se je verjetno zadnji hip rešila iz PP), pa junaki iz risank, karikature aktualnih političnih razmer, pravljična bitja, partizani, mornarji, kadilci... Akcija je bila napeta, pozabila sva na mraz, v igri je bila le še bliskavica, zaslonka, lovljenje prizorov in trenutkov, predvsem pa barv, ki so za tisti čas pregnale sivino. Sprevodu sva nato sledila še do karnevalske dvorane, kjer so imele maske pripravljeno pogostitev, igrala je godba za ples – še zadnji posnetki, nato pa sva oddrdrala proti domu.



Ptuj (avtor: Davor Lovinčič)



Ptuj (avtor: Helena Lovinčič)


1 komentar:

Klub e-Fotografija pravi ...

you too havea great one ;)