petek, 5. december 2008

Raziskovanje kraške jame

Nekaj dni nazaj sva z Domnom vzela baterijski svetilki, foto opremo in nekaj vrvi ter se odpravila pogledat jamo na Radenskem polju. Kaj dosti o njej nisva vedela. Pravzaprav sem vedel le kje je vhod. Vse ostalo je bilo presenečenje. Naj povem, da je notri tema, kar za jamo niti ni tako čudno, vendar smo veliko bolj navajeni osvetljenih Postonjske in Škocjanskih jam pa jame Pekel in tako naprej. Po začetnem privajanju na temo, ko tudi svetilke niso prav veliko pomagale, sva počasi napredovala. Kaj kmalu po kakšnih 100 metrih sva prišla do vode in poti je bilo konec. Ni nama preostalo drugega kot iz nahrbtnikov potegniti fotografske kamere, pripraviti stojala in bliskavice ter ustvarjati. Fotografiranje v temi je čisto nekaj drugega, zaklopi so bili odprti tudi po več minut, medtem ko sva z bliskavicami in svetilkami osvetljevala jamo.

Po dobrih treh urah sva opremo pospravila in se odpravila na drugo stran, kamor pa z nahrbtnikom ni bilo mogoče zlesti. Pokazalo se je, da jama ni tako kratka vendar bi potrebovala dosti boljšo opremo in verjetno kakšenga jamarja za nadaljno pot. Vsekakor pa bo še deležna najinega obiska.




avtor: Boštjan Traven


avtor: Domen Blenkuš

Avtor : Boštjan Traven


1 komentar:

Anonimni pravi ...

fajn jamo sta najdla - sam škoda, ker nista šla v tazgornji vhod (Viršnica), ki je mal obdelan (stopnice), pa je pol narjena pot. vidva sta šla pa čez Zatočno jamo, kjer je zmeri preveč vode ...

tlele je načrt pa mal več:

http://e-lookout.com/virsnica.htm