sreda, 18. marec 2009

Z Boštjanom Burgerjem v virtualno resničnost

Burgerjevo predavanje v KOŽ-u je bilo kot nalašč na predvečer otvoritve razstave Postojnska jama, pri kateri Klub e-fotografija sodeluje z Muzejem novejše zgodovine. Ne le, da nam je prek svojih svetovno znanih prostorskih slik odkril naše naravne čudesi, ki jih skriva podzemlje, pač pa smo bili priča ekskluzivne predstave o Novi Križni jami. Na način interaktivne prostorske slike nas je vodil skozi podzemni biser, ki ga navadni smrtniki pač na lastne oči ne bomo videli. Pričaral nam je pravljične prizore iz prebogatih dvoran, ponvic in kapnikov vseh vrst in velikosti. Nejeverno smo strmeli v doslej še nevideno barvitost podzemlja – zlato in modro!
Burger pa je tudi mojster prostorske reportažne fotografije. Videli smo nekaj akcijskih prizorov – tek za ženske, ob tem pa nam je razložil svojo tehniko fotografiranja, za katero pa se skrivajo neskončne ure dela, kot sam pravi v kabinetu. Zanimiv je bil njegov prikaz fotografiranja na terenu, saj v akcijske dogodke iz katerih želi izdelati prostorsko sliko – imena panorama ne uporablja, ne nosi stojala. Le-tega mu nadomešča kar njegovo telo. Če ste opazili sredi množice kdaj moža, ki visoko nad seboj dvigne fotoaparat in se vrti kot vrtavka naokoli – to je gotovo Burger v procesu jemanja foto vzorcev.
Iz Burgerjevega dela in njegovega predavanja smo spoznali človeka, ki dela vsak dan najmanj 10 ur, 7 dni v tednu, 365 dni v letu – tako že trinajst let nastaja Prostorski atlas Slovenije, obiskovalci njegove spletne strani se štejejo v milijonih ...



avtor: Davor Lovinčič


avtor: Davor Lovinčič


avtor: Davor Lovinčič

Avtor : Helena Lovinčič


Ni komentarjev: