sobota, 19. januar 2008

Črno bela fotografija je filozofija - obisk fotostudia

Klubovci e-Fotografije smo v sredo (17.1.2008) preživeli ognjeni krst v fotografskem studiu. Cel ducat se nas je v poznih večernih urah zbralo pred vrati studia Boštjana Gunčarja v Kranju.



(Foto: Marko Petrič)

Po zvedavem ogledovanju notranje opreme, pajkaste konstrukcije konzol na stropu, velikanskih senčnikov, odbojnikov, žarometov, platen in narave vprašanj sodeč, je bil to za večino prvi tovrstni ogled z one strani objektiva. Našemu neznanju primerno je tako Boštjan začel pri osnovah; pojasnil nam je prednosti, ki jih prinaša stropna konstrukcija opreme v primerjavi s talno, ko večina svetil in drugih pomagal na stojalih krade dobršen del prostora v studiu.



(Foto: Marko Petrič)

Klubovce je zanimalo vse; kako močni so reflektorji, cene tehnologije in storitev, nastavitve fotoaparata, platno in drugo ozadje, ki je potrebno pri fotografiranju modela. Presenetljivo veliko vprašanj pa se je napletlo prav okoli modela; kako ravnati z lepimi, nadobudnimi mladenkami, kje jih najti in kje so morebitne pasti, proti katerim se fotograf zavaruje s sklenitvijo pogodbe.



(Foto: Marko Petrič)

Boštjan je bil pripravljen razkriti prav vse svoje znanje a kaj, ko bi mi za razumevanje te dragocenosti potrebovali tudi njegovih 25 let prakse! Pa vendar; zdi se mi, da sam še vedno prisega na črno belo fotografijo, ki jo enači s filozofijo. Od fotografa terja pač veliko več, ne le tehničnega znanja pač pa tudi izraznosti, vsebine ... Še vedno fotografira tudi na film, ki je v ostrini slike še vedno superioren digitalnemu zapisu. Zelo koristen pa se mi je zdel njegov nasvet, velja za fotografiranje na splošno, da je dobro imeti fotoaparat vedno v funkciji P, tako si pripravljen, da ujameš morda neponovljiv trenutek, ki bi bil sicer z iskanjem ustreznih nastavitev aparata zamujen.


Seveda je temu sledil še praktični del obiska; iz torb smo potegnili svoje aparate, prijazna in zelo fotogenična deklica, ki se nam je s pomočjo Marka P. posodila za to priložnost, pa se je pod sijem žarometov vrtela pred velikim belim platnom in skušala ustreči vsem našim željam. Na aparat smo si nataknili posebno prožilo za studijske bliskavice in se preizkušali v studijski tehniki.

Sledi par fotografij večih udeležencev obiska.



(Foto: Gregor Krašnja)



(Foto: Gregor Krašnja)



(Foto: Blaž Polenšek)



(Foto: Blaž Polenšek)



(Foto: Maja Polenšek)



(Foto: Helena Lovinčič)



(Foto: Helena Lovinčič)



(Foto: Davor Lovinčič)



(Foto: Davor Lovinčič)



(Foto: Mirko Slak)



(Foto: Mirko Slak)



(Foto: Miha Črnigoj)



(Foto: Miha Črnigoj)


Seansa se nam je zdela kar uspešna, saj je že vzniknila zamisel, da bi se v bližnji prihodnosti dogovorili za ponoven obisk in se preizkusili v fotografiranju s pravim modelom.

(Avtor teksta: Helena Lovinčič)

6 komentarjev:

Luka pravi ...

Kul. Najboljša je tista od Helene L., jo je dobro ujela v elementu.

Kdaj se pa dobivate?

LP L

Anonimni pravi ...

Merhaba Luka!
Viš kako je svet majhen :)

Če bi prebral ves blog bi tudi vedel kdaj se dobivamo ;) A, da ti prihranim muke - vsak prvi ponedeljek v mesecu (navadno ob 18.00, včasih uro prej)v Celici.
Če pa hočeš kaj več info pa mi kar pošlji mail.

MarkoP

Anonimni pravi ...

Bravo. Pričakujem, da nam boš na tem blogu predstavil vse zanimive tehnike in seveda zakonitosti, ki kader in pa posnetek naredijo zanimivo. Kako s sliko sporočiti trenutek in vzpodbuditi komentar nanjo je meni najbolj težko. Fotografija pa me veseli že od mladih nog.

Klub e-Fotografija pravi ...

drmagnum: namen tega bloga je predvsem ažurno spremljanje aktivnosti našega kluba ter objavljanje nekaj fotografij iz dogodkov, skupnih druženj ipd.
V kolikor bi se želel dogodkov udeleževati, izmenjevati mnenja, se kaj novega naučiti pa te vabim da se nam pridružiš na naših srečanjih oz nas kontaktiraš preko emaila. Podrobneje se pa tu v različne tehnike verjetno ne bomo spuscali.

Lepo pozdravljen,

(administrator bloga)

David pravi ...

zakaj pa vidim samo zadnji dve fotki?

Klub e-Fotografija pravi ...

@david: popravljeno, sedaj bi moral videti vse slike