sreda, 11. februar 2009

Naše tekme in prvi zmagovalec leta

Po letu dni zagrizenih mesečnih tekmovanjih je Klub e-fotografija dobil prvega zmagovalca leta, naslov Najfotografa 2008. Častni naslov je dobil Miha Črnigoj. Kaj zna je pokazal že na uvodni januarski tekmi, ki nas je večino prestrašila s svojim naslovom – centralna kompozicija, ne pa tudi Mihe, ki je s svojo žabico posnel zmagovalno. Na prvo stopničko pa se je povzpel šele po februarski tekmi – s svojim ravnokljunom na temo Tretjine - čeprav se je njegova fotografija uvrstila na tretje mesto. Vsak tekmovalec namreč lahko predloži tri fotografije, za uvrstitev pa se točke seštevajo. V marcu Vodeče linije in poševnice kart niso premešale. Miha se je s svojim posnetkom Nosilcev neba uspel obdržati na vrhu, čeprav se je konkurenca zaostrovala. Na aprilski tekmi - Ljudje v prostoru – so se na mesečne stopničke povzpeli drugi, zmagovalna je bila fotografija Draga Videmška, Bralec - posnetek patra v cerkvenem okolju. Kljub temu se je Miha obdržal na vrhu skupne razvrstitve. April je prinesel Kontrast – nasprotje, s svojo fotografijo zmaga Luka Podgoršek, Miha ima fotografijo na tretjem mestu – tako mora začasno prepustiti vodilno mesto na skupni lestvici Marku Petriču, ki mu poslej ostaja tesno za petami. Čez poletje so se zvrstili štirije tematski sklopi, Dolga osvetlitev, Zapolnitev kadra, Voda in Razglednica. Prikazanih je bila vrsta dobrih in domiselnih fotografij večih članov kluba, vendar je Miha uspel v vseh kategorijah in se tako trdno zasidral na vrhu. V oktobrski Panorami je uvrstil med prve tri kar dve svoji fotki in tako pustil daleč za seboj vse konkurente. Novembra je postal sicer zmagovalec meseca s temo »blisk – blisk« Domen Blankuš, vendar Mihe še zdaleč ni mogel ogroziti. Kdor zna pač zna! Vendar nam to ne sme vzeti tekmovalnega zanosa, pač pa nas vzpodbuditi, da bomo iskali nove možnosti, se učili novih tehnik in pristopov.
Veliko se lahko naučimo tudi s komentiranjem fotografij, kar smo lani počeli na skupnih sestankih, letos pa smo uvedli novost– smo pač e-klub – komentiranje fotografij prek Skypa. Poleg nas samih članov, ki fotografije vsakokrat ocenjujemo in izbiramo, nam bodo pri izboru najboljših letos pomagali tudi zunanji ocenjevalci, priznani fotografi.


Predsednik društva Marko Petrič podeljuje plaketo Mihi Črnigoju.


Zmagovalne fotografije po posameznih mesecih si lahko ogledate spodaj.


Januar; RdečeokicA (Miha Črnigoj)


Februar; Čistilec plaže (Dušan Borštnar)


Marec; Nosilci Neba (Miha Črnigoj)


April; Bralec (Drago Videmšek)


Maj; Kdo bo prvi (Luka Podgoršek)


Poletna tekma; Dolga osvetlitev - Vse se vrti (Miha Črnigoj)


Poletna tekma; Voda - Vodni mehurčki v zraku (Luka Podgoršek)


Poletna tekma; Zapolnitev kadra - Starec (Marko Petrič)


Poletna tekma; Razglednica - Ljubljana 1936 (Mirko Slak)


Oktober; Naravna tehnika (Miha Črnigoj)November; DH (Domen Blenkuš)


Drugo in tretje uvrščenefotografije v posamezni tekmi si lahko ogledate v mesečnih objavah tekem, ki so si sledile skozi celo leto.


Avtor : Helena Lovinčič


Ni komentarjev: