torek, 3. marec 2009

Pustni karnevali 2009

Ker nas je tokrat zima tako bogato obdarila s snegom in mrazom, to ne more pomeniti drugega kot to, da bomo imeli letos bogato bero dobrih fotografij! V to smo prepričani! So pa imeli zato naporno delo vsi kurenti, korenti, škoromati in drugi strašljivi liki, divji, rogati in z velikimi, bučnimi zvonci, da bodo združno pregnali botro Zimo.
Klubovci smo seveda obiskali kar nekaj najbolj zanimivih prizorišč; taka bolj znana in množična, kot denimo Beneški karneval, kjer pa smo vendarle skušali najti kaj novega.


avtor: Helena Lovinčič


avtor: Davor Lovinčič


avtor: Drago Videmšek

Obiskali pa smo tudi tista, kjer s pustnimi maskami ohranjajo prvotno izvorno tradicijo. Tega je bilo na pretek v Markovcih.


avtor: Mirko Slak


avtor: Helena Lovinčič


avtor: Mirko Slak


avtor: Drago Videmšek


avtor: Helena Lovinčič

Zgodba o Cigonih iz Dornave gre takole: Po pripovedovanju domačinov so v Dornavo že od nekdaj redno zahajali cigani. Prihajali so z lesenimi vozovi in peš, ženske pa so imele majhne otroke povezane v culice in prosjačile od hiše do hiše. Cigani so se na pustni povorki prvič predstavili leta 1961. Od takrat sodelujejo v velikem številu. Ker v Dornavo še zmeraj prihajajo cigani, ter prosjačijo - kot nekoč, ljudje pa jim dajejo kaj dobrega za skuhat in oblečt. Dornavski cigani tako z veseljem nadaljujejo cigansko tradicijo.


avtor: Davor Lovinčič

Bili smo tudi na Ptuju, povorka se je mimo nas vila kar debele štiri ure! Je pa nekaj kurentov zašlo tudi v prestolnico, kjer so z divjanjem in zvonenjem dobro opravili svoje delo.


avtor: Alan Orlič Belšak


avtor: Alan Orlič Belšak


avtor: Alan Orlič Belšak

V Ljubljani je bil sicer pustni sprevod bolj skromen, pa še zamujal je celo uro. Tako so za zabavo poskrbeli predstavniki nasih političnih strank Desus,SDS, LDS ...


avtor: Davor Radič


avtor: Davor Radič

Zamudili pa nismo niti drugega največjega karnevala na svetu! Barranquilla v Kolumbiji je Rio v malem. O tem se je na lastne oči prepričal naš predsednik, ki je takole zapisal v fotorazglednici: Namesto sambe je salsa, oblačila in sprevodi so malce manj razkošni, lepota deklet pa povsem primerljiva.


avtor: Marko Petrič


avtor: Marko Petrič


avtor: Marko Petrič

Loco!



Avtor : Helena Lovinčič

Ni komentarjev: