sreda, 11. februar 2009

Črno-bela fotografija predavanje v KOŽ, 16. februar 2009

Črno-bela fotografija tudi v digitalnem času še vedno ostaja priljubljen način upodabljanja saj ponuja ogromno možnosti za ustvarjanje. Vse, ki si želijo pobližje spoznati svet črno-bele fotografije, vabimo na brezplačno predavanje v okviru kluba e-Fotografija, ki bo tako kot do sedaj v Knjižnici Otona Župančiča, Ljubljana, 16. februarja 2009, ob 18:00. Predaval bo Rajko Bizjak, eden od najbolj prepoznavnih in profiliranih avtorjev v slovenskem fotografskem prostoru.

Rajko Bizjak je diplomiral na zagrebški Akademiji dramske umetnosti, s fotografijo se ukvarja od leta 1976. Deluje kot svobodni umetnik - filmski in TV snemalec in kot fotograf. Od leta 1985 je sodeloval na več kot 50 samostojnih, soavtorskih in preglednih razstavah. Je predavatelj fotografije in snemanja na več šolah med drugim na IAM, Famul Stuart, VSD, Academia Maribor in zunanji sodelavec na AGRFT Ljubljana ter avtor strokovnih in analitičnih člankov v strokovnih in poljudnih revijah. Koordiniral je tudi pripravo programa Višje strokovne šole za fotografijo.





Avtor : Maja Polenšek


Naše tekme in prvi zmagovalec leta

Po letu dni zagrizenih mesečnih tekmovanjih je Klub e-fotografija dobil prvega zmagovalca leta, naslov Najfotografa 2008. Častni naslov je dobil Miha Črnigoj. Kaj zna je pokazal že na uvodni januarski tekmi, ki nas je večino prestrašila s svojim naslovom – centralna kompozicija, ne pa tudi Mihe, ki je s svojo žabico posnel zmagovalno. Na prvo stopničko pa se je povzpel šele po februarski tekmi – s svojim ravnokljunom na temo Tretjine - čeprav se je njegova fotografija uvrstila na tretje mesto. Vsak tekmovalec namreč lahko predloži tri fotografije, za uvrstitev pa se točke seštevajo. V marcu Vodeče linije in poševnice kart niso premešale. Miha se je s svojim posnetkom Nosilcev neba uspel obdržati na vrhu, čeprav se je konkurenca zaostrovala. Na aprilski tekmi - Ljudje v prostoru – so se na mesečne stopničke povzpeli drugi, zmagovalna je bila fotografija Draga Videmška, Bralec - posnetek patra v cerkvenem okolju. Kljub temu se je Miha obdržal na vrhu skupne razvrstitve. April je prinesel Kontrast – nasprotje, s svojo fotografijo zmaga Luka Podgoršek, Miha ima fotografijo na tretjem mestu – tako mora začasno prepustiti vodilno mesto na skupni lestvici Marku Petriču, ki mu poslej ostaja tesno za petami. Čez poletje so se zvrstili štirije tematski sklopi, Dolga osvetlitev, Zapolnitev kadra, Voda in Razglednica. Prikazanih je bila vrsta dobrih in domiselnih fotografij večih članov kluba, vendar je Miha uspel v vseh kategorijah in se tako trdno zasidral na vrhu. V oktobrski Panorami je uvrstil med prve tri kar dve svoji fotki in tako pustil daleč za seboj vse konkurente. Novembra je postal sicer zmagovalec meseca s temo »blisk – blisk« Domen Blankuš, vendar Mihe še zdaleč ni mogel ogroziti. Kdor zna pač zna! Vendar nam to ne sme vzeti tekmovalnega zanosa, pač pa nas vzpodbuditi, da bomo iskali nove možnosti, se učili novih tehnik in pristopov.
Veliko se lahko naučimo tudi s komentiranjem fotografij, kar smo lani počeli na skupnih sestankih, letos pa smo uvedli novost– smo pač e-klub – komentiranje fotografij prek Skypa. Poleg nas samih članov, ki fotografije vsakokrat ocenjujemo in izbiramo, nam bodo pri izboru najboljših letos pomagali tudi zunanji ocenjevalci, priznani fotografi.


Predsednik društva Marko Petrič podeljuje plaketo Mihi Črnigoju.


Zmagovalne fotografije po posameznih mesecih si lahko ogledate spodaj.


Januar; RdečeokicA (Miha Črnigoj)


Februar; Čistilec plaže (Dušan Borštnar)


Marec; Nosilci Neba (Miha Črnigoj)


April; Bralec (Drago Videmšek)


Maj; Kdo bo prvi (Luka Podgoršek)


Poletna tekma; Dolga osvetlitev - Vse se vrti (Miha Črnigoj)


Poletna tekma; Voda - Vodni mehurčki v zraku (Luka Podgoršek)


Poletna tekma; Zapolnitev kadra - Starec (Marko Petrič)


Poletna tekma; Razglednica - Ljubljana 1936 (Mirko Slak)


Oktober; Naravna tehnika (Miha Črnigoj)



November; DH (Domen Blenkuš)


Drugo in tretje uvrščenefotografije v posamezni tekmi si lahko ogledate v mesečnih objavah tekem, ki so si sledile skozi celo leto.


Avtor : Helena Lovinčič