sreda, 17. september 2008

Predavanje / Arhiviranje datotek, priprava fotografij za izpis, fotoknjiga

Klub e-Fotografija organizira predavanje na temo
"arhiviranje datotek, priprava fotografij za izpis, fotoknjiga"



Fotografija je s pomočjo digitalne tehnike prišla v vse pore našega življenja. Fotografira se povsod in število naših fotografij raste iz meseca v mesec. V reviji e-Fotografija je bilo podano na temo arhiviranja, težavami z trdimi diski, CD/DVD mediji in s tem izgubo naših datotek kar precej člankov. Obenem se pojavlja v množici datotek težava, kako določeno datoteko najti. Dokler fotografiramo in shranjujemo naše fotografije leto, dve, še nekako gre. Ko pa ste v arhiviranju datotek že 10, 15 in več let kot jaz sam, pa je pojem hranjenja, izgube datotek, varovanja in iskanja v povsem drugi dimenziji. Fotograf, ki želi svoje fotografije pošiljati tudi naročnikom, jih mora pravilno pripraviti. Kako, v kateri datoteki, RGB ali CMK, JPEG, TIFF, RAW ali PDF? Za arhiviranje datotek na papirju (fotolaboratorij, fotoknjiga) spoznajmo zakonitosti datotek in možnosti izpisa/tiska!

Od diskete do trdega diska, od spomina iz glave do metapodatkov
V prvem delu bomo spoznali enote za shranjevanje datotek (CD/DVD, trdi disk), njihovo uporabniško vrednost in pasti (časovna možnost arhiviranja, hitrost zapisa, kopije, varnost podatkov in dodatne kopije), ter način priprave datoteke za njihovo čim hitrejše iskanje za ponovno uporabo (metapodatki, ključne besede, označevanje, iskalniki...).





Resnica o JPEG, TIFF, RAW, PDF datotekah in uporabi RGB ali CMYK barvnih modelov
V drugem delu bomo preko programa za obdelovo fotografij in pripravo za izpis spoznali zakonitosti RGB in CMYK barvnih modelov. Tiskalniki, fotolaboratorijske osvetlevalne enote, grafični tisk in ostale možnosti izpisa imajo mnogo zakonitosti. Kako pripraviti datoteko, kako izkoriščati barvni profil za pregled slike na zaslonu in primerjavo s končno tiskovino, uporabiti JPEG, TIFF ali PDF datoteko. Poslati fotografije ali izdelano fotoknjigo preko spletnega programa ali datoteke iz naših programov?

Fotoknjiga za hobi in profesionalno uporabo
V tretjem delu bomo spoznali fotoknjigo. Oziroma širše rečeno tehnologija tiska, ki nam omogoča personalizacijo tiska. Možnosti za fotografa, priprava datotek in tehnologija uzpisa. Na koncu pa še, kaj lahko pričakujemo v sami kakovosti izpisa iz različnih tehnik tiskanja (Xerox, Canon, HP...).



Predavanje bo 8. oktobra ob 17.30
na Naravoslovno tehniška fakulteta - oddelek tekstilstvo, Snežniška 5.
Vstop prost!


O predavatelju

Matjaž Intihar je grafik (reprofotograf, skenerist). Že od leta 1976 ga spremlja prenos slike iz papirja in filma preko skenerja v različne oblike zapisa. Od leta 1975 se aktivno ukvarja s fotografijo. S programi Page Maker, Ventura, Photoshop, problemi arhiviranja, hranjenja datotek in njihovega iskanja se je spoznal že leta 1998. V letu 1999 je v partnerstvu odprl podjetje, tiskarno ETIC, podjetje za oblikovanje, pripravo za tisk in tisk. Od leta 1994 v samostojnem podjetju Image DTP deluje v grafični pripravi za tisk. Vse od leta 1996 aktivno piše fotografske članke in pripravlja fotografske tečaje. V letu 2001 je izdal prvo slovensko knjigo o digitalni fotografiji, leto kasneje revijo e-Fotografija. Sodeluje z večino fotografskih podjetij in je član mednarodne organizacije za preizkus fotografske opreme DIWA.



Avtor : Matjaž intihar

Ni komentarjev: