torek, 9. september 2008

Tacen 2008

Tacen, zadnja sobota v avgustu. V Tacen pod Šmarno goro smo se na državno prvenstvo v kajaku na divjih vodah podali štirje klubovci; trije oboroženi s fotoaparati in z veliko radovednosti, saj tega vodnega športa še nismo poskusili ujeti v objektiv ter četrti, ki je bil v polni bojni opremi – veslo, kajak, čelada in veliko poguma in moči, da se je šel bojevat z razpenjeno Savo. Odzvali smo se torej Lenartovemu vabilu, ki je obljubljalo veliko zanimivih in atraktivnih posnetkov.


Tekma se je odvijala sredi dneva, precej vročega za konec poletja in sonce se je na površino reke upiralo še precej naravnost, tako smo si ogledovali progo in iskali ugodne svetlobne in akcijske položaje. Kmalu smo ugotovili, kako se tekmovalci spuščajo v brzice, kje jih vodni tok obrača po svoje, kje morajo z vesli močno zavirati, če v prvem zamahu zgrešijo vratca.
Tok vode je zares močan in za marsikaterega tekmovalca poguben. Kajak se je hitro prevrnil, nekateri so ga uspeli znova spraviti na »lice« , drugim so morali priskočiti na pomoč z nabrežja.



Avtor: Davor Lovinčič


Avtor:Sanda Žuvela Fajfarič


Avtor: Helena Lovinčič

Nestrpno smo pričakovali številko 261, našega Lenarta! Tako hitro je pridrsal izpod razglednega mosta, da smo ga komaj ujeli! Uspešno je premagoval brzice, razpenjeno reko in krmaril pod vratci, tako je pristal na petem mestu. Čestitke!


Avtor: Davor Lovinčič

Imeli smo obilo preglavic sicer s svetlobo, kako ujeti tekmovalca v akciji, kako ga zajeti z dovolj ostrine. Prisluhnili smo Lenartovemu nasvetu, da se pri fotografiranju tega vodnega športa (morda vseh vodnih športov?) ne uporablja poli filtra, ker kontrasti ne uspejo.
Čeprav voda ne obeta dobrega ozadja, smo, zlasti klubovci iz »bencinske« sekcije, vadili tudi sledenje.


Avtor: Lenart Zore

Ujeli smo tudi kajakaški parček, ki je prav s posebno fineso drsel po progi, saj ga je krmarila mladinska svetovna prvakinja. Na Savi pa je tudi sicer živahno, tole je bila poskočna raftarska posadka, ki pa se seveda ni spustila po brzicah, pač pa le po varnem mirnem zgornjem toku.


Avtor: Lenart Zore


Avtor:Helena Lovinčič


Avtor: Sanda Žuvela Fajfarič


Avtor: Helena Lovinčič

Avtor : Helena Lovinčič

Ni komentarjev: