ponedeljek, 25. februar 2008

Delavnica Lightrooma v Šentjurju

V soboto 23. februarja se je zgodila pričakovana delavnica. Orgnaizatorja, člana kluba Samo Hajtnik in Robert Gajšek sta nas povabila v Šentjur pri Celju, kjer smo se udeležili delavnice na temo programa Lightroom (program za obdelavo fotografij, tako raw kot tudi ostalih formatov).



(avtor: Gregor Krašnja)



(avtor: Davor Lovinčič)


Po jutranji kavici, ki smo je bili deležni na šoli, smo začeli s predavanjem, kjer nam je Samo razložil kaj pravzaprav raw format je, kaj so prednosti le tega, kaj so slabosti,... skratka vse o raw formatu.


Za tiste, ki jim ta oblika zapisa fotografij mogoče ni poznana na hitro in po domače; raw format je nepredelan, nekompresiran, če dobesedno prevedemo grob zapis fotografije, ki ga dobimo direktno iz senzorja fotokamere in vsebuje vse informacije, ki jih je zaznal senzor fotoaparata. Ker se pri tem formatu ohranijo vse informacije imamo pri poznejši obdelavi več svobode saj npr. ne prihaja do »pomanjkanja« barv zaradi premajhnega razpona ipd. Po drugi strani pa se pri jpg formatu podatki o fotografiji, ki pridejo npr. iz senzorja (raw format), kompresirajo, s končnim ciljem manjših datotek fotografij, seveda se na račun tega del informacij, ki jih je zapisal senzor izgubi.
Če potegnem paralelo z zvočnim zapisom in privzamem, da je kvaliteta raw formata podobna audio CDju ki ga npr. kupimo v trgovini, je potem jpeg format podoben mp3 formatu, ki za isto pesem zahteva manj spomina na računalniku kot »CD format«. Temu je tako, ker mp3 format ne vsebuje vseh informacij za zvok, ki jih nosi npr. audio CD ampak le tiste, ki jih navadni smrtniki slisimo (zaradi tega je mp3 datoteka manjša).


Po končanem uvodnem predavanju smo se odpravili na krajše fotografiranje na bližnji hrib Rifnik, kjer smo si nabrali slik za poznejšo obdelavo.



(avtor: Mirko Slak)



(avtor: Petra Kozina Halčakova)



(avtor: Miha Črnigoj)



(avtor: Davor Lovinčič)



(avtor: David Oitzl)



(avtor: Miha Črnigoj)



(avtor: David Oitzl)



(avtor: Gregor Krašnja)



(avtor: Petra Kozina Halčakova)



Sledilo je seveda tudi krajše kosilo :). (avtor: Franc Vrtačnik)


V drugem delu predavanja smo začeli s spoznavanjem programskega orodja Adobe Lightroom. Za ta program velja, da so ga naredili fotografi za fotografe in naj bi posledično le-tem bil seveda pisan na kožo. Program je sestavljen iz 5-ih sklopov (Library, Develop, Slideshow, Print in Web), ki naj bi zaobjeli več ali manj vse »programske« potrebe fotografa, torej od pretakanja fotografij iz fotoaparata na računalnik, katalogiziranja in popravljanja fotografij,.. do printanja le-teh.



(avtor: Marko Petrič)



(avtor: Franc Vrtačnik)



(avtor: Marko Petrič)


Po končanem predavanju in obdelovanju ranvokar nastalih fotografij smo nekaj fotografij še sprintali, postavili par vprašanj glede samega programa ter zadovoljni odšli domov.

Seveda pohvale obema organizatorjema!



(avtor: Mirko Slak)

3 komentarji:

Anonimni pravi ...

Lepa reportažica, čestitke :)

Lp, Petja

Klub e-Fotografija pravi ...

Petja,

hvala, smo se imeli prav fino a ne ;)

Anonimni pravi ...

Ja, prav imaš, super smo se imeli ;)