sreda, 15. oktober 2008

Bliskavice v Podpeči

Za nami je zelo koristna delavnica o uporabi malih bliskavic pri fotografiranju portreta. Borut Gorenjak in Gregor Bohak, sta ducat klubovcev, razdeljenih na dve skupini glede naže osvojeno znanje, ki smo v nedeljo popoldne vedoželjno prišli v deloavnico na prostem - h Podpeškemu jezeru, popeljala skozi osnovno teorijo in nato tudi skozi praktični del postopka.


Avtor: Drago Videmšek


Avtor: Domen Blenkuš


Avtor: Nataša Malovrh


Avtor: Sanda Žuvela Fajfarič


Avtor: Helena Lovinčič


Avtor: Gregor Krašnja


Avtor: Andrej Stojs


Avtor: Davor Lovinčič

Dan je bil sončen, sicer kot naročen za nedeljski izlet, pa malo manj prikladen za učenje o uporabi bliskavic. Tako smo poiskali primerno senčico, postavili stojala in sledili napotkom obeh izvedencev. Dekleti, Zala in Urška sta bili zelo potrpežljivi, prilagajali sta se našim željam kljub vlažnemu mrazu, ki je vel z jezera. V senci smo zmrzovali tudi mi in skrivoma od objektivov pogledovali na sončni del travnika okoli jezera. Fanta iz štajerskega konca sta pojasnjevala vlogo bliskavice: s pritrjeno na kabel ali prek elektonskega proženja smo preizkušali njeno vlogo pri brisanju senc z obraza, mehčali njeno moč skozi dežnik, se igrali z nastavitvami zaslonke, časa zaklopa ter močjo bliskavice. Tako kot nam je povedal že Alan Orlič, tudi Gorenjak bliskavice nikoli ne uporablja pripete na aparat, pač pa vedno prosto s pomočjo zajetne zbirke daljinskih naprav.


Avtor: Drago Videmšek


Avtor: Domen Blenkuš


Avtor: Nataša Malovrh


Avtor: Sanda Žuvela Fajfarič


Avtor: Helena Lovinčič


Avtor: Gregor Krašnja


Avtor: Andrej Stojs


Avtor: Davor Lovinčič

In na koncu, Tasa je znova poskrbela za naše želodčke – božanski štrudl smo zmazali v trenutku in se oblizovali še dolgo zatem na poti domov ....


Avtor : Helena Lovinčič

1 komentar:

Unknown pravi ...

Fotografija od Andreja Stojsa mi je najbolj všeč, takšna odbita. dinamična z dobro obdelavo.