četrtek, 8. maj 2008

Miro Majcen, gost Kluba e-fotografija

Klubovci smo se znova nekaj naučili! Na drugem predavanju v KOŽ, ( naš termin je vsak tretji ponedeljek v mesecu), nas je znani fotograf, Miran Majcen, popeljal v svoj svet koncertne fotografije. Ne le, da smo imeli priložnost videti nekaj serij izrednih posnetkov velikih svetovnih zvezd, ki so nastopile na naših odrih ali pa na odrih v soseščini, pač pa nam je tudi in predvsem razkril kopico dragocenih napotkov, nasvetov, informacij in izkušenj, do katerih se je dokopal v svoji bogati karieri. Povedal nam je vse; katere poti je treba ubrati, da fotograf pridobi akreditacijo, kakšno opremo potrebuje, kako zbira informacije o koncertu, o glasbeni skupini, o svetlobnih, prostorskih in drugih razmerah, na katere bo naletel na kraju dogodka. Skratka, pripraviti se je potrebno na najhujše razmere. Velik poudarek je v predavanju namenil tudi sami etiki, obnašanju fotografa v času akcije – da ne moti same prireditve, da se zaveda tudi drugih fotografov, skratka, govoril nam je o nujnosti upoštevanja pravil, pisanih ali nepisanih, ki so mnoga tudi splošno veljavna, ne le za fotografe na koncertih!

Miro je krasen pripovedovalec, uživali smo vsak trenutek, od začetka do konca (klubovci smo se predavanja udeležili v skorajda polni zasedbi). Zlasti smo se skozi njegovo pripoved vživljali v avanturo, ki jo je skusil na nedavni turneji po Balkanu s Pankrti, saj je bil njihov uradni fotograf. Videli smo jih pred, med in po koncertih, v akciji, utrujene, izčrpane, nabite s čustvi, na poti z busom ... Miro skozi svojo fotografijo predvsem zna pričarati vzdušje koncerta, emocije, bodisi pristne ali igrane, ki jih izžarevajo glasbeniki.
In za piko; zelo malo možnosti imamo, da bi se dokopali do akreditacij, ki so namenjene le izbrancem, vendar to še ne pomeni, da se ne bi mogli preizkusiti na majhnih lokalnih koncertih, veselicah, gostilnah, klubih in barih, kjer je možen neoviran dostop in vaditi ter naše amaterske veščine brusiti za priložnosti, ki pa nas lahko čakajo že za naslednjim vogalom.



avtor: Davor Lovinčič


avtor: Davor Lovinčič

Avtor : Helena Lovinčič

Ni komentarjev: