sobota, 31. januar 2009

Marija Pomagaj na Brezjah

Če bi izbirali ugoden dan za foto izlet na Brezje, v teh mračnih januarskih dneh ne bi mogli izbrati boljšega; na sobotno jutro nas je pričakal svojstven pogled na atrij pred baziliko posut s sveže zapadlim snegom. Nad kupolo in zvonikom so se podili temni oblaki, med katerimi se je kdaj pa kdaj prikazalo sonce.
Veselo smo se pozdravili s patrom Bogdanom, ki je tudi navdušen fotograf.

Pročelje bazilike je bilo še v senci, zato pa so nanj iz višav s soncem obsijani zrli zasneženi vrhovi Julijcev. V objektiv smo Triglav skušali zajeti skozi kiparsko delo Staneta Kolmana – Sveta družina, ki zamejuje cerkveni prostor. Dopoldanske maše je bilo konec in obotavljaje smo zakoračili čez nedotaknjen pršec in od blizu občudovali mozaiččne rozete, obnovljene dele kupole, pa bleščečo belino doprsnega kipa, delo kiparja Kalina, Marije z detetom v oknu stranskega pročelja. Vse to, čiščenje in barvanje, je delo brata Bogdana, ki je, kot nam je povedal, izkoristil priložnostno gradbeno dvigalo.
»Bilo bi čudovito, če bi lahko baziliko fotografirali iz zraka! Dvigalo vas lahko dvigne 30, mogoče 40 metrov visoko!« Ja, res je. Načrtov ima še veliko. Cerkvico bo treba slikati iz vseh strani, ob različnih praznikih in dogodkih. Potem bomo naredili razstavo. Bogdan je že vse domislil; najbolje bi bilo postaviti panoje z velikimi fotografijami v parku!

Notranjost bazilike pa je bolj temačna, potrebovali bomo lepe sončne dneve, zlasti za romarski hodnik okoli kapele, ki je na gosto polepljen z votivnimi sličicami, ki jih že več kot dve stoletji v zahvalo prinašajo hvaležni verniki. Če bomo med njimi želeli poiskati tisto, ki jo je s svinčnikom narisal 1882 Ivan Cankar, se bo treba še posebej potruditi.

Bilo je pristno fotografsko doživetje, olepšano s prijaznostjo bratov Frančiškanov!


Avtor: Helena Lovinčič


Avtor: Marko Petrič


Avtor: Helena Lovinčič


Avtor: Marko Petrič


Avtor: MIrko Slak


Avtor : Helena Lovinčič


Ni komentarjev: