sreda, 21. januar 2009

Utrinki ob novem letu 2009

Naj bo 2009 fotografsko plodno, sicer pa si zaželimo zdravja polno mero, prijateljstva in ljubezni!

Božično-novoletni prazniki so za nami in znova se posvečamo delu in vsakodnevnim skrbem. Vendar nam je malo okusa po praznovanju še ostalo in da ne bi prehitro zbledel, si ga lahko podaljšajmo z nekaj fotoutrinki.
Za fotografe je seveda ena največjih atrakcij novoletni ognjemet. Lanski je bil v Ljubljani hudo klavrn, ker se je nad mesto spustila nizka oblačnost in posrkala vase vse eksplozije. Tokrat je bilo nebo jasno. Na lokaciji je bil Alan Orlič Belšak:


Avtor: Alan Orlič

Letošnja novoletna noč je končno blagovolila pokazati malo lepši obraz, saj so meglene vile večinoma ostale doma. Kljub temu se je marsikatera vseeno odločila malce ponagajati, a ognjemet je bil kljub temu lepo viden in še lepši za fotografirat. Naslednjič pa še bližje in fotografirat kar s širokokotnikom!


Avtor: Mirko slak

Tudi Mirko Slak je občudoval eksplozije barv, ki so švigale iz ljubljanskega gradu. Ob tem je zapisal: Za razliko od lanskega ognjemeta, ki ga je zakrila megla je bil letošnji silvesterski večer v Ljubljani jasen in mrzel. Mraz fotografom ne pride do kosti, če je motiv dober in tako je nastala moja prva fotografija leta 2009. Posnel sem jo le nekaj minujt čez polnoč iz Knajflovega prehoda. K sreči sem bil toplo oblečen. Tam je bilo dovolj prostora za stativ. Nastavitve: 30 s/16f, ISO 160. Doma je sledila obdelava v Lightroomu.


Avtor: Drago Videmšek

O prvih trenutkih novega leta Drago Videmšek govori le med vrsticami, zato pa je toliko bolj zgovorna njegova fotografija. Sicer pa pravi takole: Končno, sneg in to na novoletno jutro. Ni izgovora za sprehod po Ljubljanskem barju. Škripanje pod nogami in svež zrak v pljučih je čudovito zdravilo za odklop od prazničnih miz. Pa še glava je bistra.

Ne bi se mogli strinjati bolj! Tudi na Pokljuki je bilo pravljično. Meter in pol ga je zapadlo, termometer se je ustavil pri minus 11. Na temnem nebu, ki ga v mestu ne vidimo nikoli, so se bleščale zvezde, popolnost je motila le svetla luna, sicer bi se dalo fotografirati mlečno cesto z daljšo ekspozicijo. Pa pustimo to nalogo za poletje. Mraz ni popustil niti na prvo novoletno jutro, zamrznjeno rastje ni otajalo niti sonce.


Avtor:Helena Lovinčič


Avtor:Davor Lovinčič

Na sneženih pokljuških strminah je uživala tudi tale mrcina – daleč stran od pokanja petard in podobnega mestnega trušča!

Avtor : Helena Lovinčič


Ni komentarjev: