ponedeljek, 26. januar 2009

Predavanje klub e-Fotografija / Veljko Jukič


Avtor: Davor Radič


Juki san – moč vztrajnosti!

Zelo nehvaležna naloga je strniti v nekaj stavkov vtis, ki ga je na polno dvorano Knjižnice Otona Zupančiča naredilo predavanje Veljka Jukiča – vrhunskega fotoreporterja in dolgoletnega spremljevalca najbolj elitnega avtomobilističnega športa – formule 1. Z močjo svoje fotografije in besede nas je popeljal skozi tri desetletja svojega ustvarjanja, ki jih je zaznamovalo, kot sam pravi – trdo garanje, vztrajnost in veliko ljubezni do dela, ki ga opravlja. Natresel je številne zabavne anekdote, se pošalil tudi na svoj račun, govoril o svojih aparatih, pri čemer je posebej poudaril, da se danes morda preveč poudarja tehniko, premalo pa vsebina. Rekel je nekako takole: » Izvlecite tisto največ iz svojega aparata ter se maksimalno posvetite svojemu posnetku. Iščite čustva trenutka, zgodbo, ki pove vse namesto besed.«


Avtor: Lenart Zore

Svoje predavanje je uvodoma začinil tudi z dramatično demonstracijo razbijanja opeke z golo pestjo in tako na simboličen način pokazal, kako trd je njegov poklic. Živi in dela v vrhunski svetovni konkurenci, v neprestani tekmi s časom in v izjemni fizični kondiciji, saj dela z opremo, ki običajno tehta 30 kg.


Veljko je na začetku predavanja predstavil del svoje opreme, od svojih prvih začetkov fotografiranja bencinskih športov. Njegova prva kamera je bila Zenith s 300mm objektivom.
avtor: Davor Radič


Čeprav se sezona v F1 še ni začela, nam je Veljko že pokazal fotografije iz predstavitve Ferrarija za leto 2009.
avtor: Davor Radič


Če bo šlo tako naprej, bo ob naših predavanjih dvorana knjižnice kmalu premajhna.
avtor: Lenart Zore

Video

16. februarja bo v knjižnici Otona Župančiča v Ljubljana, Kersnikova 2, predavanje Rajko Bizjak. Tema bo ČB fotografija.


Avtor : Helena Lovinčič

1 komentar:

realwedding pravi ...

hei, i like your blog! come to my blog so we can meet there!
http://yourrealwedding.blogspot.com/