sobota, 31. januar 2009

Klubska tekma - januar 2009

V letošnjem letu smo ponovno začeli s klubskimi tekmami, tema januarske tekme je bila Večerna/nočna fotografija.


Zmagovalne fotografije januarske tekme so sledeče:


1. mesto: Gorski vrtiljak (Miha Črnigoj)


2. mesto: Z obale (Marko Petrič)


3. mesto: Lunina pokrajina (Helena Lovinčič)

Čestitke vsem sodelujočim!

Največje število točk v tej tekmi je zbral Miha Črnigoj.

Vrstni red po skupnem seštevku glasov za vse tekme:
1. mesto: Miha Črnigoj (66 točk)
2. mesto: Marko Petrič (65 točk)
3. mesto: Helena Lovinčič (61 točk).



Avtor : Miha Črnigoj


Marija Pomagaj na Brezjah

Če bi izbirali ugoden dan za foto izlet na Brezje, v teh mračnih januarskih dneh ne bi mogli izbrati boljšega; na sobotno jutro nas je pričakal svojstven pogled na atrij pred baziliko posut s sveže zapadlim snegom. Nad kupolo in zvonikom so se podili temni oblaki, med katerimi se je kdaj pa kdaj prikazalo sonce.
Veselo smo se pozdravili s patrom Bogdanom, ki je tudi navdušen fotograf.

Pročelje bazilike je bilo še v senci, zato pa so nanj iz višav s soncem obsijani zrli zasneženi vrhovi Julijcev. V objektiv smo Triglav skušali zajeti skozi kiparsko delo Staneta Kolmana – Sveta družina, ki zamejuje cerkveni prostor. Dopoldanske maše je bilo konec in obotavljaje smo zakoračili čez nedotaknjen pršec in od blizu občudovali mozaiččne rozete, obnovljene dele kupole, pa bleščečo belino doprsnega kipa, delo kiparja Kalina, Marije z detetom v oknu stranskega pročelja. Vse to, čiščenje in barvanje, je delo brata Bogdana, ki je, kot nam je povedal, izkoristil priložnostno gradbeno dvigalo.
»Bilo bi čudovito, če bi lahko baziliko fotografirali iz zraka! Dvigalo vas lahko dvigne 30, mogoče 40 metrov visoko!« Ja, res je. Načrtov ima še veliko. Cerkvico bo treba slikati iz vseh strani, ob različnih praznikih in dogodkih. Potem bomo naredili razstavo. Bogdan je že vse domislil; najbolje bi bilo postaviti panoje z velikimi fotografijami v parku!

Notranjost bazilike pa je bolj temačna, potrebovali bomo lepe sončne dneve, zlasti za romarski hodnik okoli kapele, ki je na gosto polepljen z votivnimi sličicami, ki jih že več kot dve stoletji v zahvalo prinašajo hvaležni verniki. Če bomo med njimi želeli poiskati tisto, ki jo je s svinčnikom narisal 1882 Ivan Cankar, se bo treba še posebej potruditi.

Bilo je pristno fotografsko doživetje, olepšano s prijaznostjo bratov Frančiškanov!


Avtor: Helena Lovinčič


Avtor: Marko Petrič


Avtor: Helena Lovinčič


Avtor: Marko Petrič


Avtor: MIrko Slak


Avtor : Helena Lovinčič


ponedeljek, 26. januar 2009

Predavanje klub e-Fotografija / Veljko Jukič


Avtor: Davor Radič


Juki san – moč vztrajnosti!

Zelo nehvaležna naloga je strniti v nekaj stavkov vtis, ki ga je na polno dvorano Knjižnice Otona Zupančiča naredilo predavanje Veljka Jukiča – vrhunskega fotoreporterja in dolgoletnega spremljevalca najbolj elitnega avtomobilističnega športa – formule 1. Z močjo svoje fotografije in besede nas je popeljal skozi tri desetletja svojega ustvarjanja, ki jih je zaznamovalo, kot sam pravi – trdo garanje, vztrajnost in veliko ljubezni do dela, ki ga opravlja. Natresel je številne zabavne anekdote, se pošalil tudi na svoj račun, govoril o svojih aparatih, pri čemer je posebej poudaril, da se danes morda preveč poudarja tehniko, premalo pa vsebina. Rekel je nekako takole: » Izvlecite tisto največ iz svojega aparata ter se maksimalno posvetite svojemu posnetku. Iščite čustva trenutka, zgodbo, ki pove vse namesto besed.«


Avtor: Lenart Zore

Svoje predavanje je uvodoma začinil tudi z dramatično demonstracijo razbijanja opeke z golo pestjo in tako na simboličen način pokazal, kako trd je njegov poklic. Živi in dela v vrhunski svetovni konkurenci, v neprestani tekmi s časom in v izjemni fizični kondiciji, saj dela z opremo, ki običajno tehta 30 kg.


Veljko je na začetku predavanja predstavil del svoje opreme, od svojih prvih začetkov fotografiranja bencinskih športov. Njegova prva kamera je bila Zenith s 300mm objektivom.
avtor: Davor Radič


Čeprav se sezona v F1 še ni začela, nam je Veljko že pokazal fotografije iz predstavitve Ferrarija za leto 2009.
avtor: Davor Radič


Če bo šlo tako naprej, bo ob naših predavanjih dvorana knjižnice kmalu premajhna.
avtor: Lenart Zore

Video

16. februarja bo v knjižnici Otona Župančiča v Ljubljana, Kersnikova 2, predavanje Rajko Bizjak. Tema bo ČB fotografija.


Avtor : Helena Lovinčič

sreda, 21. januar 2009

Ponovoletno srečanje klubovcev

V dneh pred prazniki je bilo vsega preveč, dela, direndaja, drugih žurov in priprav nanje, mrzličnega tekanja po trgovinah za darili, tako smo si klubovci nazdravili na lepšo prihodnost šele v prvih dneh januarja. Za ta namen smo izbrali Gostilno Nobile, ki slovi po prekmurskih dobrotah. V eno izmed njihovih izb se nas je natlačilo ravno prav in še nekaj prostora je ostalo za prenosnike (brez teh pač ne gre), da smo si najprej natočili obilico znanja (tega žal šele na ključke), v glave pa ga bo treba le postopoma tlačiti. Lačen človek ne more prav dobro misliti, zato je bila na vrsti najprej gostija. Pospravljali smo vse po vrsti:

svinsko mesou po žgajnarsko
ocvrt puranji file z bučnimi semeni
dudole z lukon pa smetano
pečene dodole
motovilec z orehi
gorički krožnik
prekajena gosja prsa s fižolom in hrenom
prekmurski bograč
prekmurska gibanica
bučni sladoled s slivovo omako

...... se vam cedijo sline?

Da imamo s seboj fotoaparate smo se spomnili precej pozno, zato le nekaj utrinkov iz obložene mize:

Jedli pa nismo kar na suho, natakali smo nekaj belega, nekaj črnega .....


Avtor: Alan Orlič


Predsednik se čudi številu novih članov :). Avtor: Alan Orlič


Avtor: Alan Orlič


Avtor: Alan Orlič


Avtor: Alan Orlič


Avtor: Alan Orlič

Namesto veselih muzikonterjev nas je na koncu zabaval Alan s svojimi »Izštekanimi«.

Avtor : Helena Lovinčič


Polna luna, mraz in kuhano vino

Polna luna, mraz in kuhano vino
Kako hudo kosi mraz po naši prelepi deželici, ni treba posebej praviti, zato boš, dragi bralec, znal ceniti naš junaški podvig v fotoobjektiv ujeti Zemljino večno sopotnico – Luno. Minuli konec tedna, ko je svetila v svoji polni krasoti in se je živo srebro spustilo daleč pod modro desetico, se nas je četica najbolj pogumnih razkropila na različne potencialne lokacije. Večina si je zamislila idilični posnetek gospe Lune skupaj s kakšno cerkvico na hribu, predvsem pa smo vedeli, da se je treba povzpeti čim više.
Davor je Luno ujel prav na zvoniku cerkve Sv. Martina v Smartnem ob savi.


Avtor: Davor Radič

Mirku je ura kazala - 11 ° C in se je na Šmarno Goro odpravil v upanju, da bo luna vzšla nad Ljubljano, pa se je krepko zmotil. »Ob nekaj čajih in medicah sem dočakal lunco. No, sreča mi res ni bila naklonjena, saj je mesto zakrila rahla meglica. Zato pa sem postal bogatejši za novo izkušnjo, saj sem ugotovil, da lune ni tako preprosto fotografirati kot se sliši. Za tolažbo sem naredil še nekaj nočnih posnetkov Ljubljane in se po dobrih dveh urah odpravil v dolino.


Avtor: Mirko Slak

Trije klubovci, Maja, Blaž in Brane pa so krenili na Limbarsko goro. Lovili so luno in okolico, objeto v mesečino. Maja in Blaž: »Na vrh smo prišli malo preden je luna vzšla, vendar so nam luno prekrivale meglice in na našo smolo ni bila dobro vidna. Potem smo se poigrali še z zahajajočim soncem in okoliškimi hribi, osvetljenimi z zadnjimi sončnimi žarki. Mraz pa je kar pritiskal, zato smo se šli pogret v gostilno s kuhanim vinom. V tem času pa je luna prišla tako visoko, da smo jo lahko brez težav fotografirali. Močno mesečino je še bolj poudaril sneg.«


Avtor: Blaž Polenšek


Avtor: Maja Polenšek

Brane pa je pod vtisom grozljivk avanturo takole popisal: »Mrzla noč, snežne poljane, polna luna, noč vampirjev. Svetleči obrazi domačinov, kuhano vino ob topli peči, česnovi stroki na steni. In nobene Sharon na oknu. Roman Polanski, Ples vampirjev.«


Avtor: Brane Žalar

Predsedniku na hrib ni treba lesti, vedno vidi dlje kot drugi. Tako je polno luno doživljal Marko: »Zimsko polno luno fotografsko spremljam že kar nakej let in zato sem poskušal poiskati kak drugačen zorni kot in ker v klubu zbiramo fotke slovenskih cerkva, sem se odločil, da oba motiva združim. Spomnil sem se idilične cerkvice na blejskem otočku in poskusil srečo. Ker je Bled na severu dodobra obdan s Karavankami sem moral kar dolgo čakati, da se je luna prikazala izza gora, pa še ugotovil sem, da je nisem čakal ravno na pravem mestu. Krepko prezeblo telo sem tako prav hitro ogrel, ko sem se v teku podal iskat boljšo lokacijo, a tudi luna je medtem kar zdrvela po nebu navzgor.«


Avtor: Marko Petrič

Ne daleč stran, pa zato kak tisočak višje, se je Luna sprehodila čez povsem drugačno pokrajino. S Pokljuke na poti proti Lipanci, kje je mraz krepko stiskal pri -13 C, se je pokazala nad obronkom mogočnih pokljuških smrek in obsijala največjo pašno planoto Zajavornik. Prav tedaj so se dvignile meglice in se v tankih slojih napotile k zasneženim stanem. Zares veličasten prizor, če bi ga znala zajeti .........


Avtor: Helena Lovinčič

Avtor : Helena Lovinčič


Utrinki ob novem letu 2009

Naj bo 2009 fotografsko plodno, sicer pa si zaželimo zdravja polno mero, prijateljstva in ljubezni!

Božično-novoletni prazniki so za nami in znova se posvečamo delu in vsakodnevnim skrbem. Vendar nam je malo okusa po praznovanju še ostalo in da ne bi prehitro zbledel, si ga lahko podaljšajmo z nekaj fotoutrinki.
Za fotografe je seveda ena največjih atrakcij novoletni ognjemet. Lanski je bil v Ljubljani hudo klavrn, ker se je nad mesto spustila nizka oblačnost in posrkala vase vse eksplozije. Tokrat je bilo nebo jasno. Na lokaciji je bil Alan Orlič Belšak:


Avtor: Alan Orlič

Letošnja novoletna noč je končno blagovolila pokazati malo lepši obraz, saj so meglene vile večinoma ostale doma. Kljub temu se je marsikatera vseeno odločila malce ponagajati, a ognjemet je bil kljub temu lepo viden in še lepši za fotografirat. Naslednjič pa še bližje in fotografirat kar s širokokotnikom!


Avtor: Mirko slak

Tudi Mirko Slak je občudoval eksplozije barv, ki so švigale iz ljubljanskega gradu. Ob tem je zapisal: Za razliko od lanskega ognjemeta, ki ga je zakrila megla je bil letošnji silvesterski večer v Ljubljani jasen in mrzel. Mraz fotografom ne pride do kosti, če je motiv dober in tako je nastala moja prva fotografija leta 2009. Posnel sem jo le nekaj minujt čez polnoč iz Knajflovega prehoda. K sreči sem bil toplo oblečen. Tam je bilo dovolj prostora za stativ. Nastavitve: 30 s/16f, ISO 160. Doma je sledila obdelava v Lightroomu.


Avtor: Drago Videmšek

O prvih trenutkih novega leta Drago Videmšek govori le med vrsticami, zato pa je toliko bolj zgovorna njegova fotografija. Sicer pa pravi takole: Končno, sneg in to na novoletno jutro. Ni izgovora za sprehod po Ljubljanskem barju. Škripanje pod nogami in svež zrak v pljučih je čudovito zdravilo za odklop od prazničnih miz. Pa še glava je bistra.

Ne bi se mogli strinjati bolj! Tudi na Pokljuki je bilo pravljično. Meter in pol ga je zapadlo, termometer se je ustavil pri minus 11. Na temnem nebu, ki ga v mestu ne vidimo nikoli, so se bleščale zvezde, popolnost je motila le svetla luna, sicer bi se dalo fotografirati mlečno cesto z daljšo ekspozicijo. Pa pustimo to nalogo za poletje. Mraz ni popustil niti na prvo novoletno jutro, zamrznjeno rastje ni otajalo niti sonce.


Avtor:Helena Lovinčič


Avtor:Davor Lovinčič

Na sneženih pokljuških strminah je uživala tudi tale mrcina – daleč stran od pokanja petard in podobnega mestnega trušča!

Avtor : Helena Lovinčič


četrtek, 8. januar 2009

Veljko Jukič in Formula 1 / predavanje Klub e-Fotografija



Prvo fotografsko predavanje kluba e-Fotografija v letu 2009 bomo začinili s hitrostjo. Tako fotografa, foto opreme, kot predvidene teme. Veljko Jukič (fotoreporter, režiser, scenarist, Canon Ambasador, predavatelj na Canon video akademiji), s fotografsko kamero že več kot 30 let spremlja formulo 1. Z vztrajnostjo in delom je prišel med deset fotografov z najvišjim možnim rangom akreditiranega fotografa v F1, ki mu odpira vsa vrata pred in med dirko. Vsako leto mora biti na vsaj 16 dirkah po celem svetu. In ker je fotoreporter v pravem pomenu besede, nam bo prek fotografije in besede podal svoje bogate fotografske izkušnje in jih začinil z zakulisjem F1.

Kdaj: 19.1.09 ob 18.00
Kje: Knjižnica Otona Župančiča, Kersnikova 2, Ljubljana

Vstop prost tudi za ne člane kluba. Vabljeni!









Avtor : Klub e-Fotografija