sreda, 23. julij 2008

Paralelni Rally Logatec

Brnjenje motorjev, cviljenje gum, vonj po bencinskih hlapih so spremljali prireditev dirke avtomobilov v Blagomix dirkalnem parku pri Logatcu. V soboto se nas je zbralo šest članov kluba, ki smo dirkali okrog 950 m dolge proge in poskušali zajeti čim boljše posnetke.
V soboto je bil uradni trening, ki smo ga lahko fotkali samo z zunanje strani dirkališča. Poleg manjših avtov velikosti clia, yugota so se v svoji kategoriji pomerili tudi buggy-ji, ki so zgledali in se slišali kot dirkalniki formule. Na koncu dneva je še potekala tekma v kartingu.


Avtor: Davor Lovinčič


Avtor: Sanda Žuvela Fajfarič


Avtor: Mirko Slak


Avtor: Helena Lovinčič


Avtor: Drago Videmšek


Avtor: Domen Blenkuš

V nedeljo sva na dirke prišla le midva s Heleno.
Tu se je šlo zares, na izločevanje in do skrajnih meja. Mesto kjer sva včeraj stala in veselo fotkala so je izkazalo za najbolj nevarno. Avtomobili so se kar zaletavali v gume, ki so letele po zraku. Še bolj hudo je zgledalo, ko so večji avti v ovinku pred glavno tribuno vozili po dveh kolesih in kazalo je, da se bo vsak trenutek kakšen prekucnil. Ja, tu je treba znati reagirati in škljocniti, ne pa nemo, zadržujoč sapo, opazovati. Tudi če bi želel in bil pripravljen fotkat mi nastavitve na aparatu tega niso dovoljevale. Predvsem dirke so izredno primerne za vadbo »paninga« in drugih fotografskih tehnik, kjer se lahko poudari hitrost. Tukaj gre za dolge čase, ki za zamrznitev dogodka, obračanja na streho, niso primerni, vsaj ne z mesta, kjer sem v tem trenutku opazoval dirko. Če bi v tistem trenutku vadil paning v sredini dirkališča, kar nam je bilo akreditiranim fotografom omogočeno, bi dobil enkraten posnetek. Če, če če bi bil... Čudovit je bil razgled z vrha glavne zgradbe dirkalnega parka, v katero mi je dovolil vstop prijazni lasnik parka, ki je bil ponosen na zagrizene boje voznikov in njihovo športno obnašanje. Od tam je bila dirka še bolj zanimiva, saj se je ponujal pogled na celotno dirkališče.


Avtor: Sanda Žuvela Fajfarič


Avtor: Mirko Slak


Avtor: Helena Lovinčič


Avtor: Drago Videmšek


Avtor: Domen Blenkuš


Avtor: Davor Lovinčič

Še nekaj opažanj fotkanja s paning tehniko, ki sem jo prvič preizkušal. V teoriji to pomeni kratko zasledovanje objekta in daljši časi recimo cca 1/20 do 1/30 sekunde. Dobival sem samo zmazke saj so vozila veliko hitrejša kot kolesarji in pešci. Krajši čas kot je 1/80 že daje zadovoljivo ostrino objekta pri zamegljenem ozadju. Boljši rezultat sem dobil pri daljšem sledenju avtomobila. Najboljša lokacija je bila v notranjem polkrogu kjer je bilo varno in sam se lahko na mestu zavrtel za skoraj 180 stopinj pri tem pa je razdalja do avta ostla približno ves čas enaka. Poleg točkovnega merjenja svetlobe in ostrenja sem nastavil tudi neprekinjeno ostrenje, ter po potrebi izravnaval osvetlitev.

Priložnost za novo vajo se ponuja že naslenji vikend, ko so napovedane gorske hitrosne dirke v Ilirski Bistrici.


Avtor: Davor Lovinčič

Ni komentarjev: