torek, 16. september 2008

Trnfest 2008

Trnfest, Kud France Prešeren, zapis ob koncu maratonskega poletnega festivala

Letošnji Trnfest je spremljala tudi peščica članov kluba, nekateri so vztrajali skoraj vse dni in s kopicami fotografij ovekovečili pestro dogajanje Trnovskega festivala. Ponudba je bila zelo bogata, vrstili so se koncerti različnih glasbenih zvrsti, gledališke in plesne predstave, delavnice in otroški program. Manjkala ni niti tradicionalna pečena koruza z namazi po želji. V poznih nočnih urah tudi DJ nastopi, razstave in filmske projekcije.

Tudi letos so organizatorji k sodelovanju povabili fotografe, ki so se vsak večer skupaj z množico obiskovalcev gnetli pred odrom na dvorišču in iskali izvirne motive, da bi jih nato pošiljali na Trnfestov fotonatečaj. Žirija je izmed vseh poslanih del dnevno izbirala tri najboljše, tako je nastajala razstava, ki je dihala utrip tistega dne oziroma večera. Fotografi, ki smo se podili po prizorišču, smo se srečevali s težavnimi fotografskimi »prijemi«, kot denimo uporaba bliskavice, osvetlitev, iskanje zanimivih kadrov, izrazov nastopajočih, detajlov. Neredko je h težavnim pogojem svoje prispevala tudi glasba, ki je bruhala in hrumela na ves glas iz velikanskih zvočnikov tik ob naših ušesih.

Lasje glasbenika so vihrali v ritmu hard rocka, kako prikazati doživetost ritma s fotografijo? Druga zavesa z bliskavico, vendar kako močno, da ne bo presvetlo ali premalo ostro?

Pela je in krilila z rokami, da se mi je vrtelo pred očmi. Je bolj učinkovit posnetek z desne ali z leve, se naj usidram tik pred odrom in tvegam, da me kateri od poskakujočih gledalcev pomendra? Ali pevko motim s številnimi bliski iz mojega aparata? Trnfest je bila zame prva resnejša priložnost za fotografiranje koncerta, vendar idealna, saj sem imela za fotografiranje ves čas ne le tri skopo odmerjene minute, kot jih imajo običajno profesionalni fotografi na velikih koncertih slavnih zvezd. Pa vendar mi je ob koncu festivala ostalo neodgovorjenih še veliko vprašanj, ki me bodo primorala k iskanju pravih odgovorov. Morda jih najdemo v klubo skupaj.

Najbolj vztrajen obiskovalec festivala je bil Davor Lovinčič., ki je razstavni prostor v KUDu dnevno polnil s svojimi fotografijami in si na koncu tudi prislužil 2. nagrado na fotonatečaju!


Avtor: Sanda Žuvela Fajfarič


Avtor: Davor Radič


Avtor: Sanda Žuvela Fajfarič


Avtor: Helena Lovinčič


Avtor:Davor Lovinčič


Avtor: Davor Radič


Avtor: Helena Lovinčič


Avtor:Davor Lovinčič


Avtor : Helene Lovinčič

Ni komentarjev: